Druhá dětská tisková konference k dění na Ukrajině

Děti jsou chytřejší, než si myslíme. Mluvit s nimi otevřeně o válce je důležité, shodují se dospělí účastníci dětské tiskové konference Vít Rakušan a Tomáš Rektor.
Poslechněte si celou reportáž:
Dětská tisková konference k Ukrajině, (nejen) s místopředsedou vlády Vítem Rakušanem se konala v pondělí 25. dubna 2022 v budově Českého rozhlasu v Praze.
Hosty dětské tiskové konference byli:
Vít Rakušan, místopředseda Vlády ČR a národní koordinátor ve věci Ukrajiny
–  Adriana Černá, mediální koordinátorka, Člověk v tísni
Tomáš Rektor, psychiatr a psychoterapeut
–  Zuzana Machálková, redaktorka Českého rozhlasu
–  Natálie Dubanevičová, skautská vedoucí z Ukrajiny
Moderovala Barbora Trojak, skautská tisková mluvčí.
A na co se děti ptaly?
Třeba na to, proč války vznikají a jestli se dá válce nějak předejít. Nebo na to, co byste si zabalili narychlo do malého kufříku s sebou, když byste museli utíkat. A také, k čemu budou Putinovi rozbombardovaná města…
Podívejte se na záznam konference s dětmi!
Polovina ukrajinských válečných uprchlíků v Česku jsou děti. České děti se s nimi potkávají a o ruské válce na Ukrajině slýchávají zlomky informací od kamarádů i z médií. I holky a kluci školního věku si zaslouží ověřené a věkově odpovídající informace o válce na Ukrajině. Právě proto Český rozhlas – Radiožurnál a Junák – český skaut uspořádal již druhou dětskou tiskovou konferenci k tématu Ukrajiny.
Usilujeme o to, aby kluci a holky byli součástí veřejné debaty, zejména během situací náročných pro celou společnost, a aby na ně představitelé státu nezapomínali, ale brali je jako partnery do diskuze a společné práce. Společnost a vedení státu na děti nemají zapomínat. Inspirujeme se ve skandinávských zemích, kde podobné tiskové konference pořádají vlády samotné. Dětská tisková konference zároveň může pomoci i dospělým – s tím, jak naložit s dětskými otázkami na ruskou válku na Ukrajině a válečné uprchlíky v Česku.